• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nurullah kazan
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905324344126
  • https://www.twitter.com/nurullah kazan
  • https://www.instagram.com/kazan.nurullah
  • https://www.youtube.com/nurullah kazan
Site Haritası
DİNİ BİLGİLER
ETKİNLİK TAKVİMİ
osmanlı.padihşahlar

  

  


Çifte standart ve müdara

Çifte standart ve müdara
Sual: Bir kimse, babasından veya oğlundan dolayı kötülenebilir mi? Çifte standart ve müdara aynı manaya mı gelir?
CEVAP
1- Bir kimse, babasından veya oğlundan dolayı kötülenmez. Mesela Nuh aleyhisselamın oğlu kâfir idi diye, babasına bir şey söylemek caiz olur mu? Ebu Cehlin oğlu İkrime radıyallahü anh bir sahabidir. Babası kâfir diye oğluna bir şey söylenemez. İnancına, yaptığı işe göre, bir kimsenin iyi veya kötü olduğu anlaşılır.
2- Çifte standart, riya, nifak, takıyye, müdara gibi kelimelerin ifade ettiği manalar, birbirine benziyorsa da, farklı muamele yapan herkese aynı kelime kullanılmaz. Mesela, Peygamber efendimiz, birisinden kötü biri diye bahsediyordu. O kimse, yanına gelince ona çeşitli ikramlarda bulundu. Resulullah efendimizin bu hareketine çifte standart değil, müdara denir. Müdara sünnettir.
Müdara ve Müdahene
Müdarayı iyi bilmek gerekir. Müdara yapan herkese münafık demek doğru olmaz.
Müdara nedir? Müdara, dini zarardan kurtarmak için dünya menfaatinden vermek, güler yüz göstermek, İslamiyet’in dışına çıkmadan, gönül almaktır. Müdahene, gönül alırken, İslamiyet’in dışına çıkmak, günaha girmektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, farzları yapmamı emrettiği gibi, müdara etmemi de emretti.) [Deylemi]
Dine, kendine veya başkasına zarar gelme korkusundan dolayı iyiliği emredip haramı men etmek mümkün olmazsa, böyle
durumlarda fitneye mani olmak için susmaya müdara etmek denir. Herkese karşı hep tatlı dilli ve güler yüzlü olmalıdır! Fakat, kötülere ve sapıklara müdahene etmemeli, onun sapık yolundan razı olduğunu zan ettirmemelidir! [Hindiyye]
Cihadda çifte standart uygulamak, hile yapmak, yalan söylemek caiz ve gerekir. Mesela, düşmanın biri ansızın Hazret-i Ali’nin karşısına kılıçla çıkıp, (Şimdi seni benim elimden kim kurtarabilir?) der. Hazret-i Ali de, parmağı ile adamın arkasını gösterip (Peki dövüşelim, fakat iki kişiyle mi?) der. Düşman, arkamdaki kim diye bakınca, Hazret-i Ali, kılıcını çekip, düşmanını zararsız hale getirir. Düşmanı, (Bana hile yaptın?) der. Hazret-i Ali de, (Savaş hiledir) hadis-i şerifini bildirir. [Düşmanı da hile yapmış, çek kılıcını dövüşelim dememişti.]
Bu meseleleri iyi öğrenip müslümanlara suizan etmekten sakınmalıdır!


Yorumlar - Yorum Yaz
Nizam-ı Alem Ocakları

    FACEBOOK SAYFASI

  


Anket
Kur'an-ı Kerim'in günlük yaşantımızda Hangi amaçla Okuyorsunuz
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
DOST SİTELER

 

Osmanlı Padihşahları